søndag den 3. oktober 2010

Himmelsk brownie-lagkage med bærmousse

Lad mig starte med at sige, at jeg under fremstillingen af denne forbudte bombe af en kage har pådraget mig et sukkerchok af dimensioner!

Jeg kom på idéen med at lave en lagkage ud af den traditionelle brownie, fordi min veninde, som havde fødselsdag i går, ikke er til helt vildt fancy lagkager. 

Det er ikke en sund kage på nogle punkter - det skulle da lige være for sjælen - og den smager helt himmelsk.

Du skal bruge...
Brownie
240 g mørk chokolade (min. 50 % og gerne mere)
100-200 g hvid chokolade (gerne en tyk plade, så der kommer lidt tykkelse på stykkerne i kagen)
100 g mælke chokolade (bryder du dig ikke om lys chokolade, så brug mørk i stedet)
3 æg
230 g sukker
100 g brun farin
330 g hvedemel
2,5 tsk bagepulver
250 g smør

Fyld
ca. 200 g frosne bær (hindbær og/eller skovbær)
4-5 dl piskefløde
100 g sukker
1 vaniljestang eller 1-2 tsk. vaniljesukker

Glasur
60 g mørk chokolade
1-2 dl piskefløde
100 g smør

...og gøre sådan med det...

Pisk sukker og æg hvidt og skummende. Smelt den mørke chokolade, farin og smør i en gryde og hæld blandingen i æggemassen mens du vender det ind i massen med en spatel. 

Vær OBS på: At det ikke blandes så hurtigt at æggene koagulerer og at du ikke slår al luften ud af æggemassen, når du vender chokoladen i.

Bland mel og bagepulver og sigt det i chokolademassen. Vend melet ind i massen og kom til sidst det hakkede lyse og hvide chokolade i.

Bag i en 23x33 cm form  eller en stor springform med samme volumen (gerne foret med bagepapir) i 30-40 minutter ved 180 grader almindelig ovn. 

Vær OBS på: At kagen ikke får for længe! Der må gerne sidde en lille smule dej på gaflen, når du prikker i midten af kagen, det må bare ikke smage af mel. 

Tag kagen ud, lad den stå i formen 5 minutter før du sætter den til at køle på en risk (gerne på bagepapiret stadig - så er kagen nemmere at flytte rundt på).

Hvis du bare vil bage brownie, stopper du her og står med en helt traditionel brownie med den karakteristiske pergamentpapir-agtige chokolade overflade. 

Vil du der i mod lave brownie til brownie-lagkage, fortsætter du lidt endnu...

Mens kagen køler, sætter du bær, sukker og vanilje samt en lille sjat vand over at små koge. Når saften er trukket ud og det har kogt lidt, sies saften fra frugtkødet i en fin si. Lad siruppen koge lidt ind evt. tilsat en sjat rød balsamico, lidt rosmarin og en smule tørret chili. Frugtkødet skal være helt koldt inden det vendes med fløden, så sæt det i køleskabet i en halvtimes tid.

Når frugten er kold, piskes fløden med en smule vaniljekorn og frugten vendes i. Moussen må gerne være en smule syrlig, det passer nemlig vildt godt til den meget tunge brownie.

Vær OBS på: Nu kommer vi til der, hvor det kan gå lidt galt...

Jeg bruger min fantastiske bagering til at gøre kagen flot og rund, før jeg flækker kagen på tværs med en skarp, varm og gerne fugtig kniv. Det kan godt være lidt svært at gøre det uden at kagen går en smule i stykker, men det gør ikke så meget, da den er så klæg, at den hurtigt klistrer sammen igen. Fjern toppen af kagen ved at skubbe den over på et tyndt spækbræt med bagepapir rundt om, som du nærmest skubber ind mellem lagene.

Sæt nu din bagering eller et stykke bagepapir med tape rundt om den nederste bund inden du spreder bærmoussen og evt. lidt af siruppen ud over bunden. Læg til sidst toppen på kagen og pres forsigtigt ned ad. Sæt kagen i køleskabet, mens du forbereder glasuren.

Smelt fløde, chokolade og smør over svag varme, mens du rører godt rundt. Når glasuren er ensartet tager du den af varmen og lader den køle nogle minutter under omrøring, så den bliver flot og blank. Når glasuren er blevet en mule tykkere i konsistensen, fordeles glasuren ud over kagen, som stadig står i bage- eller bagepapirsformen. Hjælp den ud til kanterne med bagsiden af en ske og stil igen kagen på køl. 

Kagen bliver bedst, hvis den kan stå og sætte sig i nogle timer inden servering, men skal dog tages ud af køleskabet et stykke tid før servering, så chokoladen får den rette konsistens.

Nyd den!

9 kommentarer:

 1. Denne kommer på prøve til nytårsaften :)

  SvarSlet
 2. Uh, lækkert! God fornøjelse med den:) Husk at tage den ud af køleskabet i god tid inden servering, så den ikke er for hård.

  SvarSlet
 3. Hvad skal der ske med den sirup du koger ind med chilli osv? Jeg går ud fra at den brune farin skal smelte sammen med smør og chokolade. Nu står kagen i alt fald i ovnen. Maria

  SvarSlet
 4. Jeg kom også i tvivl om hvad der skulle ske med farinen. Den kom i til sidst da jeg lavede den! :) Og btw. booooom den er lækker! :D Kan varmt anbefales :)

  SvarSlet
 5. Det er egentlig op til en selv, hvad man vil bruge siruppen til. Jeg brugte noget af den til at komme på kagen over og under laget med bærmousse. Resten gemte jeg til at spise over A38, is og andre dejlige sager...

  Tak fordi I gør mig opmærksom på at jeg har glemt at skrive, hvad der skal ske med farinen! Den brune farin skal selvfølgelig smeltes sammen med smør og chokolade, som du gjorde Maria.

  Dejligt I nød den, Kathrine:)

  SvarSlet
 6. Kan det passe for mig at fremgangsmåde for moussen mangler? :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anna Louise

   Har du fundet fremgangsmåden for moussen? Den står i opskriften oven over det sidste billede.

   Kh Katja

   Slet
 7. Hej Katja!

  Jeg kunne godt tænke mig at lave brownielagkage bunde, men jeg er lidt nervøs for, at de bliver for tunge og presser fyldet helt sammen? Tror du jeg kan lave så der er til 3 bunde og samle uden at den går i stykker? Flot kage :-)

  Vh. Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana, tusind tak! Bundene er ret tunge og jeg ved ikke helt om du kan skære 3 ud af denne opskrift. Kagen er dog ret tilgivende, hvis den går i stykker, kan man trykke den sammen igen (nogen der sagde smør og chokolade i rigelige mængder?) :) Håber du tør prøve. Lige meget hvad skal det nok smage godt. Kh Katja

   Slet