tirsdag den 30. november 2010

Salat til julebordet: Gudde-salat

Nu er det vist ved at være på tide, at I, som lovet, får opskriften på Gudde-salat!

Den oprindelige opskrift stammer fra min tantes mor, Gudrun, som altid er blevet kaldt Gudde. Hun plejede at lave salaten til julemaden, inden min mor overtog hendes juletjans.

Al den tid jeg kan huske har denne salat været et fast indslag på vores julebord (og til andet gammel dansk mad for den sags skyld) og jeg kan ikke undvære den. Den friske smag og sprøde konsistens er et godt afbræk mellem alle de fede julesager.

Gudde lavede salaten på mayonaise, men jeg foretrækker min mors udgave med græsk yoghurt, som er knaps så fed. Det er ikke fordi den er mindre fed, at jeg holder mest af den version, men simpelthen fordi den i min mund smager bedre. Efter min mening skal intet på bordet d. 24. december være i en fedtfattigt version.

Sådan gør min mor...Jeg tror ikke at der foreligger en decideret opskrift, men forholdene plejer at være således:

1/3 æbler, 1/3 syltede rødbeder og 1/3 knoldselleri.

De tre ting skæres i små tern (0,5-1 cm på hver side), blandes med græsk yoghurt (10 % - den fedtfattige er simpelthen ikke værd at købe) og smages til med salt og peber.

Farve og konsistens kan justeres med saft fra rødbederne og det er selvfølgelig helt op til dig selv, hvor tyk eller tynd den skal være og hvor dyb rød farven skal være.

Prøv dig frem og lav gerne salaten i god tid, så smagen har tid til at sætte sig og blive harmonisk.

Efter noget tid i køleskabet, kan salaten skille en smule, men så skal du bare røre rundt i den og så er den good to go igen.

Bon appetit!

P.S. Jeg ville meget gerne give jer et billede af denne dejlige salat, men jeg har ikke mulighed for at uploade billeder lige nu, så det må vente lidt på sig...

Tip: Hold lidt igen, når du skærer den første ingrediens ud - Vi kommer altid til at lave alt for meget, fordi de to næste dele ingredienser skal være lige så stor som den første.

4 kommentarer:

 1. Det lyder som en rigtig lækker salat til julebordet! Kunne dog også forestille mig at den ville være laber til et stykke stegt laks :-)

  SvarSlet
 2. Uhmm, hvor lyder den lækker, den må jeg ha' afprøvet :-) Jeg giver dig helt ret mht. den græske yoghurt, jeg bruger 10% eller ingenting....

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 3. @ Klidmoster: Den er laber til det meste;) Men bare ekstra god til gammel dansk mad.

  @ Birthe: Godt at høre, at andre deler mine følelser om slanke-yoghurt! Generelt er jeg bare ikke meget til slankeprodukter. Fedtet er jo bare erstattet med alt muligt andet usundt, for at bevare smagen, som - lets face it - jo altså kommer fra fedt.

  God aften til jer begge!

  SvarSlet
 4. Nemlig! Lige præcis min filosofi - jeg drikker faktisk heller aldrig light sodavand :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet