Sider

mandag den 30. august 2010

Spagetti carbonara med tomat/rødvins-sauce

Mandag aften. Køleskabet er tomt...næsten...og så ikke helt. Frem kom denne lækre og knapt så tunge udgave af den kendte spagetti carbonara.

1 lille løg i små tern
1-2 fed hvidløg, hakket
4 store tomater i tern
ca. 100 gram bacon
1-2 dl rødvin
1 håndfuld grovt revet parmesanost
1 stort æg sammenpisket
1 tsk. sirup eller sukker
stødt kanel
salt
peber
chili


Hvis der bruges tørret spagetti, skal dette sættes over først i rigeligt, saltet vand. Alle ingredienser forberedes. Svits bacontern/stykker, løg og hvidløg med en knivspids kanel og en smule chili. Når løgene er blevet glasagtige, tilføjes tomaterne og lidt efter rødvinen, samt sukkeret, salt og peber. Lad det koge godt indtil pastaen er al dente. Tag pastaen af varmen, hæld vandet fra og smid æg samt ost over pastaen i den gryde, pastaen har kogt i, mens der røres godt rundt.

Server pastaen i en dyb tallerken med tomatsauce på toppen og pynt evt. med lidt frisk basilikum. SÅDAN 15 min og mad på bordet! Og så smager det skide godt.

søndag den 29. august 2010

MADbloggersymposium 2010: Lærerigt og hyggeligt


Foto af Therese Elmkvist

MADbloggersymposium 2010 har budt på alt fra vin- og chokoladesmagning, fois gras på tube, nye bekendtskaber og middag under Knippels bro.

Jeg er blevet klogere på mange punkter i dag og har fået endnu mere mod på at blogge om mad. Dagen har budt på mange lærerige oplevelser - både for smagsløgne og for blogger-intelligensen, som jeg glæder mig til at bruge fremover i mit bloggeri.

Blandt et af dagens helt store hit var mødet med copenhagendaily aka. Therese Elmkvist. Therese har blogget om mad, musik, mode og alt der imellem i snart 6 år og jeg glæder mig til at suge lidt blogger-viden ud af hendes kønne hoved over en snart forestående brunch.

På konferencen blev der snakket så meget om twitter, at jeg simpelthen er hoppet ud i det og har oprettet en profil. Er du på twitter så følg mig på MADifoelgemig.

Det var alt for nu, men jeg glæder mig allerede til at skrive mere om MADbloggersymposiet i morgen.


torsdag den 26. august 2010

En forvirrende køkkenverden: Foodprocessor - what to choose?!

Bosch MCM5530
Min søde far har i 24 års fødselsdagsgave foræret mig en foodprocessor. Det betyder at min lille bitte køkken nu både råder over en saftpresser, en de Buyer mandolin og en foodprocessor udover den sædvanlige elpisker og staublender.

Bosch MCM2054



MEN nu kommer spørgsmålet så; Hvilken model skal jeg vælge?

mandag den 23. august 2010

Fiskepakker med blå castello

Jeg bestiller stort set altid fisk, når jeg kommer hjem til min mor, fordi det er så dyrt og jeg jo er en fattig studerende. Vi har flere favoritter, men en af de helt store hit er denne nemme tilberedning af laks i ovnen.

søndag den 22. august 2010

Blåbærlagkage med marcipanovertræk vol. 2 nu med billede!

Fødselsdag nr. 2 er hermed overstået og blåbærlagkagen var igen et hit. Denne gang lavede jeg selv bundene efter Boserups opskrift (110 gram sukker, 110 gram sukker og 4 æg) og jeg må indrømme, at de luksusbunde jeg købte i FØTEX sidste gang, var absolut lige så gode.

Har du en bedre opskrift end ham?

lørdag den 21. august 2010

Hyttetur og sommersalat med hyben og gedeost

Hjemme igen efter 4 dage i hytte et sted mellem Silkeborg og Viborg med de gamle gymnasievenner: Hvor der før flød fint rent blod i mine årer, flyder nu en lind strøm af aioli, saucer og alskens døde dyr. Vi har spist godt, men fedt!

Gårsdagen bød på frokost i det grønne med hjemmelavet hønsesalat rørt på hjemmelavet mayonaise, flæskesteg, svampesauce med svampe fra skoven jævnet med indkogt fløde, cuvette left overs fra aftenen før, æggesalat, tunmousse med dild, sild - både de hvide og de gule, leverpostej med ristede svampe fra skoven og ej at forglemme en lækker salat med grillet gedeost, ristede hyben og mandler. Super lækker salat, som I lige får her med venlig hilsen fra Anne-Mette.

mandag den 16. august 2010

Blåbærlagkage med marcipanovertræk

Til min fødselsdag i år lavede jeg lagkageORGIE til øllene. Denne blåbærsag var en af de absolutte favoritter. Den smager virkelig af blåbær og så er den skide flot og nem at lave!

For at kagen virkelig trækker smag og bundene bliver godt fugtige, skal lagkagen lægges sammen et døgn før den skal spises. Desuden skal bærrene være kolde før de vendes med råcremen, så det skader ikke at starte et par dage før den store dag.

Jeg har valgt ikke at skrive mål på sukkeret og det er simpelthen fordi, jeg synes det skal være op til dig selv. Marcipanen er jo meget sød, så det gør ikke noget, hvis cremen bliver knapt så sød, men smag på det hele undervejs - det er jo det bedste ved madlavning!

Blåbærcreme:

onsdag den 11. august 2010

macaroons fra Emerys

Hvad er de der macaronns, som alle snakker om? Det ved jeg nu, efter en tur på Emerys med min veninde i dag. Emerys macaroons er med chokolade og en chokolade/oliven olie-creme i midten - jeg var en smule skeptisk over olien i cremen, men tro mig, de er ganske gode. Cremede, snaskede og meget koncentrerede.

Smag dem selv!

Man køber dem efter vægt - jeg gav 8 kr. for den lille lækkerbisken.

mandag den 9. august 2010

Langtidshævet brød a la tante Gitte


Denne meget tilgivende grunddej kan bruges til at bage både boller, brød og madbrød af. Jeg elsker den fordi man ikke på noget tidspunkt behøver at få dej på fingrene.




Det går sådan for sig...

600 gram mel

Brug den mel du synes og bland gerne forskellige typer, men vær opmærksom på at forskellige typer mel hæver forskelligt. Groft mel hæver ikke lige så godt som fint, så der skal du nok bruge lidt ekstra gær. Jeg bruger ofte en blanding af sigtet spelt og fuldkornsspelt.

1/4 pakke gær
1/2 liter lunket vand
1 spsk groft salt
(1-2 dl A38 eller et andet surmælksprodukt giver et mere fugtigt og lækkert brød)

Hæld vand, gær, evt. surmælksprodukt og evt. en lille teskefuld sukker eller honning (for at sparke gæren igang) i en skål og rør gæren ud. Bland halvdelen af melet i og rør rundt med en gaffel. Denne dej er meget klistret. Kom derefter salten i, rør lidt og kom resten af melet i. "Ælt" gerne dejen igennem i ca. 5 min. med gaflen - så hjælper du glutenskelettet godt på vej.

Afhængigt af hvilken mel du bruger, kan det variere lidt om alt melen skal i eller ej. Men dejen skal som sagt være klistret og blød. Efter et par gange kan du selv mærke det på strukturen. Skal du lave boller er det en fordel at have en lidt mere fast dej, end hvis du skal bage brød.

Film skålen helt lufttæt og stil skålen i køleskabet i ca. 8 timer. Har du ikke plads i køleskabet, så bare stil den et køligt sted. Jeg plejer at lave den inden jeg går i seng.

Når du hælder dejen over i bradepanden, formen eller hvad du nu vælger, så skal du passe på, at glutenstrukturen ikke går i stykker. Skrab den forsigtigt ud med en dejskraber. Bag hvad end du bruger dejen til ved 225 grader i 30-45 min. i almindelig, IKKE-forvarmet ovn. Slut evt. af med 5 min. på varmluft, så bliver skorpen dejligt brun og sprød.

Tip:

Kom græskar- og/eller solsikkekerner på bagepladen inden du hælder dejen ud på bagepapiret, så får man en skøn kernelækker bund.

Alverdens kerner kan også let kommes i dejen; Solsikkekerner og revet gulderod er en rigtig god kombination. Jeg bruger tit en speltbageblanding med diverse kerner og gryn i.

Bruges dejen til
- boller, brug da to skeer til at "forme" boller med og læg dem på bagepapir på en bageplade eller kom dem i en metal muffin-form med lidt olie i bunden.
-franskbrød, hæld dejen i en rugbrødsform og rids evt. oven på den ubagte dej, så får man et pænt brød.
-madbrød, fordel græskarkerner og lidt salt på bagepapir på en plade eller en lasagne (metal) form, hæld dejen over og hæld oliven olie, lækkert salt (evt. havsalt i flager) og lidt krydderier på. Lav evt. huller i dejen med fingrene efter olien er hæld over, så bliver brødet pænt.

Lige meget hvad du gør med denne dej bliver det godt! Eksperimenter.

Skal du bruge dejen før 8 timer, så bare kom dobbelt så meget gær i og stil den ikke i køleskabet. Groft mel skal dog helst langtidshæve, ellers får du ikke glæde af alle de gode egenskaber grovmel kan byde på.

Det blev lidt af en stil.... men bare kom i gang! Det er nemt og lækkert.

fredag den 6. august 2010

Sådan bliver du tilfreds...

Disse få råd er nok selvskrevne for mange, men jeg tror helt ærligt også at mange glemmer at tænke i disse baner, når de sammensætter et måltid.

Når du skal sammensætte et måltid, er det vigtigt at du tænker over, at alle dine smagsløg bliver tilfredsstillet. Det forholder sig faktisk sådan, at hvis du sørger for at tilføre din ret noget

- bittert
- surt
- sødt
- salt
- stærkt

behøver du ikke en særligt stor mængde, før du er mæt og tilfreds. Det er ikke tilfældigt, at mange slankekure går meget op i at krydre maden ordenligt, for det er en nem måde at undvære noget af det fedt, der normalt er med til at give saft og smag til maden.

Jeg er bestemt ikke et slankefreak og sparer bestemt ikke selv på olivenolien i min madlavning - jeg er bare i mod det unødvendige fedt.

Jeg kan også rigtig godt lide, når mad ser pænt ud. En salat kan f.eks. være utroligt kedelig at se på, hvis man ikke tænker over at tilføre den farver i form af forskelligt fyld. Tro det eller ej, øjet har meget at sige, når din mave skal tilfredsstilles.

torsdag den 5. august 2010

Tunpasta med karry

Giv den her en chance inden du afviser retten pga. den mærkelige sammensætning af tun og karry! Jeg lover dig at det er en genial ret og det bedste er, at man stort set altid har ingredienserne i sit hjem.

1 ds tun
1-2 dl surmælksprodukt (yoghurt, A38 eller lignende - skal det være ekstra nice, så brug fløde)
1 rødløg, hakket
1-3 fed hvidløg, knust
sorte kalamata oliven, udstenet og hakket
pasta
karry
chilli
salt og pebber

tilbehør:
tomat og revet parmasanost

Vand sættes til at koge i en stor gryde og pastaen tilsættes. Denne ret tager nemlig kun så lang tid at lave, som pastaen (tørret) er om at blive al dente. Karry og chili "brændes" af i olie i en gryde, løg og hvidløg tilsættes. Når løgne er svitset (til de er glasagtige) tilsættes tunen og mælkeproduktet. De hakkede oliven tilsættes et par minutter inden pastaen er færdig. Vandet hældes fra pastaen (der må gerne være en smule vand tilbage på pastaen) og tunsovsen hældes over. Bland godt og server med tomatsalat eller bare tomat både og revet parmasanost.

Simpelt og skide lækkert!

Tip:
Hvis du har en rest fra en skimmelost at putte i, giver det retten et ekstra lille bid.

onsdag den 4. august 2010

Madbloggersymposium 2010 & fettucini med tomater, basilikum og feta

Som de skarpe nok allerede har set, er det nu sikkert: Jeg skal med på madbloggersymposium d. 28. august og jeg glæder mig! Jeg forventer at være den yngste og mest grønne blandt deltagerne og kan bestemt heller ikke se mig helt fri for at være en smule nervøs. Når det så er sagt, så glæder jeg mig til at deltage i Københavns første madbloggersymposium og ser frem til at komme derfra mæt, glad og godt klædt på til at gøre min blog bedre.

Har I set at jeg har fået min første faste læser? Og det er slet ikke en jeg kender. Velkommen til!

I dag får I en dejlig sommerret serveret:

Fettucini med tomater, basilikum og feta

forskellige sorter cherry tomater (gerne i forskellige farver), skåret i små både
frisk basilikum, hakket
feta (en god cremet blokfeta), skåret i terninger
citronskal, hakket/revet
olivenolie i rigelige mængder
evt. lidt hakkede løg (hvidløg, rødløg, forårsløg eller noget i den dur)
evt. ristede asparges, i stykker

Den friske fettucini koges i rigeligt (saltet) vand mens alle ingredienser blandes i en stor skål. Jo mere fyld jo lækrere bliver retten. Når pastaen har kogt, hældes vandet fra og den blandes med fyldet. Smag til med salt og peber, hæld eventuelt lidt ekstra olie over og server!

Tip:

For at tilføre retten protein kan der tilsættes opblødte kikærter (eller din egen yndlings bønne) eller stegte kyllingfilleter.

under konstruktion

Jeg har lige pt. lidt problemer med at flytte mine indlæg ind under de rette sider, der står derfor intet under Tanker, Anmeldelser eller Opskrifter endnu, men det skal nok komme!

Som lidt nyt kan jeg melde, at jeg i dag er blevet tilmeldt madbloggersymposium d. 28. august og er meget spændt på en dag i madens tegn.

Sov godt!

tirsdag den 3. august 2010

MAD ifølge mig på madblogs.dk

Nu har jeg haft denne blog i nogle dage og jeg kan stolt melde, at jeg nu også er at finde på madblogs.dk's liste over madblogs. Desuden pønser jeg på at deltage i madbloggersymposium i København i slutningen af august, hvis der da stadig er pladser... det ligger godt nok lidt dumt for mig, men lad os se om det kan lade sig gøre alligevel...

Koldskål a la mig med jordbær og knasende havregryn

Koldskål smager bare godt og den her smager bare rigtig godt. Dette er en deluxe udgave med flødeskum, men denne dejlige lille klat kan jo udlades...bare ikke i mit hjem:)

4 stk. past. æggeblommer (2 bøtter)
1 liter øko kærnemælk
0,5 liter sødmælksyoghurt
sukker og vanilje efter smag - gør dig selv en tjeneste og brug en vaniljestang, så bliver det altså bedst.
Friskrevet citronskal af ca. en halv citron eller efter smag

Piskefløde
Friske jordbær (evt. sødet et stykke tid inden servering)
Grovvalsede havregryn
Græskarkerner
Brunfarin
En smule smagsløs olie (evt. solsikkekerneolie)

Æg, vanilje og sukker piskes hvide til sukkeret (næsten) ikke knaser mere, kærnemælk og yoghurt hældes i. Koldskålen smages til med citronskal og stilles på køl. Brunfarin og en smule olie sættes til smeltning på en pande. Når sukkeret begynder at smelte hældes grynene over og der røres grundigt. Lidt efter kommer græskarkernerne på. Rør indtil blandingen er let gylden og græskarkernerne begynder at 'poppe'. Sukker brænder let på, så vær opmærksom på at du tager det af i tide. Læg blandingen til afkøling på et stykke køkkenrulle.

Server koldskålen med en spiseskefuld let pisket fløde, jordbær skåret i både og ristede havregryn. Ret lækkert, hvis jeg selv skal sige det!

Mallorca-salatEN

Min kusine og jeg fandt på denne salat, da vi var på Mallorca sammen i sommer. Rigtig god kombination med marinaden og den modne mango.

I går forsøgte vi - med absolut held - at bringe Mallorca-salaten til Frederiksberg. I dagens anledning af, at den parmesan jeg havde i mit køleskab var meget kønsløs, spicede vi salaten op med lidt blåskimmelost i tern.










Salat - blandet og gerne med lidt forskellige smage. Netto har nogle gode trepaks.
Avocado
Mango
Parmasanost
Kyllinge filletter/bryster/inderlår

marinade:
olivenolie
almindelig soya sauce
sød soya sauce - denne undlod vi, da jeg ikke lige lå inde med noget. I stedet pressede jeg lidt af saften fra friskrevet ingefær i.
1-2 fed hvidløg, knust
grøn karrypasta
cayenne peber/chili - hvad du nu har der er stærkt.
honning eller sirup
Appelsinskal, revet

Bland alle ingredienserne til marinaden sammen. Jeg gør det lidt på slum, så har ikke rigtig nogle mål. Men hvis du blander det i en dyb tallerken, skal der ca. et par centimeter olivenolie i bunden, soyasuace til det midterste af tallerkenen er næsten dækket, en godt toppet teske karrypasta og en teske honning. Til sidst kommer du bare så meget af resten af ingredienserne i , som du synes. Skær kyllingen ud i firkanter på ca. 1,5 X 1,5 cm og gnid marinaden godt ind i kødet. det behøver ikke trække mere end 20 min. Steg alt kødet med al marinaden til det er gennemstegt. Hæld ikke stegesovsen fra - det er dressingen.

Skyl salaten og riv det i mundrette stykker. Skær avocado, mango og parmasan i tern.

Smid alt op på et fad, server evt. kyllingen ved siden af og stil lidt balsamico på bordet også.

mandag den 2. august 2010

Melder madlysten tilbage. Middel: Kartoffelkage

Jeg var et stykke tid nervøs for, at mit eksistensgrundlag var forsvundet og begyndte også kraftigt at overveje relevansen af denne blog. Bekymringerne er heldigvis borte; En weekend med min mor kurrerede mig og har budt både på gode, dårlige og lækre madoplevelser. Vi rundede weekenden af med en kartoffelkage af dimensioner fra Gæstgiveriet Sorte Hest på Vesterbrogada lige ved grænsen til Frederiksberg.

Til de der ikke er velbevandrede i konditorkager, kan jeg sige at en kartoffelkage intet har med dens navnebror fra grønsagsriget at gøre. En kartoffelkage er en flødeskumskage af allerbedste slags.

Kartoffelkagen deler som regelt vandene mellem de der er tilhængere af vandbakkelses-bund og de der er tilhængere af lagkagebund. Jeg er blevet opdraget til at tilhøre vandbakkelses-kulten og var faktisk en smule skuffet over at finde, at Gæstgiveriet - et vakseægte konditori - brugte lagkagebunde. MEN jeg æder gerne mine ord og op til flere kartoffelkager. Jeg har aldrig fået en så god kartoffelkage. Forholdet mellem skum og creme var perfekt afbalanceret, marcipanen var udrullet i en perfekt tykkelse, så det faktisk var muligt at spise den med en teske uden at smadre den og den var ikke for sød.

Top karakter til Gæstgiveriets kartoffelkage.

søndag den 1. august 2010

Lækker frokost hos Delicatessen

Efter en hyggelig tur på Statens museum for kunst - ikke hyggelig på grund af kunstneren godt nok: Bjørn Nørgaard er en meget fallos-besat mand - drog min mor og jeg mod Vesterbro i den tro, at vi skulle have moules på Les Trois Cochons, men de har sgu lukket om søndagen til frokost. Vi gik derfor ned ad Vesterbrogade mod min matrikel og stødte på vejen ind i café Delicatessen.

Egentlig satte vi os, fordi de havde molues på menuen, men endte med at bestille en Salad Chèvre Chaud hver. En salat til 105 kr. er efter min mening lidt dyrt, men den var ganske lækker med mange forskellige nødder (hassel- og cashewnødder, samt mandler), små lækre OG stenfri oliven, jordbær, peberfrugter, brød med pesto og gedeost og en lækker balsamico glace-dressing. Det var ikke den traditionelle chèvre chaud, som man kender den fra diverse franske caféer, som Café Sommersko, men det var faktisk kun en dejlig lille overraskelse. Jeg er ikke den store fan af rå løg, hvorfor løgstykkerne efter min mening, var en smule for store. Salaten kunne godt mistænkes for at være en babymix-blandind fra Netto, men alt i alt var det en rigtig lækker frokostret.

Servicen var charmerende, men ikke specielt effektiv. Jeg skal lige overveje hvor mange gulerødder, der skal uddeles...